امروز:شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳
زمان انتشار : سه شنبه, دی 25ام, 1397 | پرینت مطلب |محسن ارسلانی| بازديد: 2,209 بار

🌳حلقه های درختی و اقلیم شناسی🌳

در ایران طول داده های هواشناسی ثبت شده در ایستگاه های هواشناسی بطور عمده از نیمه دوم قرن بیستم فرا تر نرفته است. بنابراین برای مطالعه اقلیم گذشته با تکیه بر این داده ها ما فقط قادر به ارزیابی اقلیم ایران طی این چند دهه محدود هستیم.
برای این که بتوانیم اطلاعات اقلیمی خود را به دوره های قبل از تاسیس ایستگاه های هواشناسی گسترش دهیم به ناچار باید سراغ شواهدی رفت که توانسته اند اثرات اقلیم گذشته را در خود ذخیره کنند.
یکی از این شواهد ارزشمند اقلیم گذشته حلقه های درختی هستند. در بین عوامل محیطی، اثر اقلیم بخوبی با تاثیر بر میزان بافت چوبی سالیانه تولید شده هر درخت قابل ردیابی می باشد‌.
هر درخت سالیانه یک حلقه رویشی به مجموع حلقه های سالیانه خود اضافه می کند که با شمارش این حلقه ها نه تنها می توان سن درخت را تشخیص داد بلکه با اندازه گیری پارامترهای هر حلقه رویشی شرایط محیطی تاثیر گذار بر تشکیل آن حلقه سالیانه را می توان بازسازی کرد.
به علمی که امکان اندازه گیری حلقه های رویشی سالیانه و ساخت سری زمانی از آن ها را فراهم می کند دندروکرونولوژی یا گاه شناسی درختی و به علمی که امکان استخراج اطلاعات اقلیمی را از روی سری های زمانی و گاه شناسی درختی فراهم می کند دندروکلیماتولوژی یا اقلیم شناسی درختی گفته می شود.
ارزش و اهمیت این روش از مطالعه اقلیم گذشته به این دلیل هست که این روش امکان بازسازی اطلاعات اقلیمی گذشته را بصورت ریز مقیاس فراهم می کند به گونه ای که اطلاعات اقلیمی ذخیره شده در بافت چوبی درختان در مقیاس های ماهانه، فصلی و سالیانه قابل بازسازی است.
در دنیا طی دو سده اخیر بانک اطلاعاتی ارزشمندی از سیگنال های اقلیمی استخراج شده از حلقه های درختی تشکیل شده است. با بازسازی متغیر های اقلیمی توسط پارامترهای مختلف حلقه های رویشی سالیانه درختان، درک بهتری از وضعیت اقلیم گذشته مناطق وسیعی از زمین طی سده ها و هزاره های اخیر بدست آمده است.

در روزهای آینده مطالب بیشتری در این زمینه خواهم نوشت…

🌳 محسن ارسلانی
دکتری دیرینه اقلیم شناسی



مطالب مرتبط

نویسنده : جلیل Greece
تاریخ : چهارشنبه, دی ۲۶ام, ۱۳۹۷
ساعت : ۰۴:۴۷

در این مورد می توانید به رساله دکتر مهدی نادی در دانشگاه تهران مراجعه کنید. مطالب بسیار مفیدی دارد.

نویسنده : محسن ارسلانی Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : شنبه, دی ۲۹ام, ۱۳۹۷
ساعت : ۰۵:۰۰

با سلام و سپاس از پیام شما. رساله دکتری آقای نادی در گروه هوا شناسی کشاورزی دانشگاه تهران در سال ۹۳ با “بازسازی حلقه درختی دوره های خشک دوقرن اخیر در چند رویشگاه جنگلی ایران ” انجام شده است. همچنین پایان نامه کارشناسی ارشد اینحانب با عنوان “بازسازی تغییرات دما و بارش زاگرس میانی با استفاده از حلقه های درختی بلوط” در سال ۹۰ و رساله دکتری اینجانب با عنوان ” بازسازی بارش ماهانه زاگرس جنوبی با استفاده از پارامترهای پهنای چوب آغاز و پایان و پارامترهای آناتومی حلقه های رویشی بلوط ایرانی” در سال ۹۷ هر دو در دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران پایان نامه هایی هستند که تا کنون در دانشگاه تهران در فیلد اقلیم شناسی درختی و بازسازی اقلیمی انجام شده اند که مطالب مفصلی در این فیلد در آن ها آمده است. به نظر می رسد که پایان نامه کارشناسی ارشد اینجانب در دانشگاه تهران اولین پژوهشی باشد که در ایران با استفاده از حلقه های درختی متغیر های اقلیمی بازسازی شده اند.

نویسنده : محسن ارسلانی Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : شنبه, دی ۲۹ام, ۱۳۹۷
ساعت : ۰۵:۰۲

خوشبختانه از سال ۱۳۹۰ تا کنون این فیلد مورد توجه قرار گرفته است و چند پایان نامه کارشناسی ارشد و دکتری در این فیلد به انجام رسیده و یا در حال انجام هستند








avatar

نویسنده: محسن ارسلانی