امروز:چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت , ۱۴۰۳
زمان انتشار : شنبه, آبان 9ام, 1394 | پرینت مطلب |مهران فاطمی| بازديد: 1,343 بار

تضعیف رژیم بارندگی اقیانوس هند موجب تقویت ال نینو و افزایش بارش در کشور شده است

تهران-ایرنا-مدیرگروه پژوهشی و هواشناسی دینامیک و هم دیدی پژوهشکده هواشناسی و علوم جو گفت: تضعیف رژیم بارش های تابستانی اقیانوس هند ( مونسولو) موجب تقویت ال نینو و بروز پدیده های حدی (غیرطبیعی )مانند سیل در کشورشده است.

مجید آزادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: ال نینو فقط علت افزایش بارش نیست بلکه درکنار دیگر دور پیوندی ها موجب افزایش بارندگی می شود.پدیده ال نینو یک دور پیوند است به این معنا که این پدیده در بخشی از کره زمین رخ می دهد اما روی تمام زمین تاثیر می گذارد اما این تاثیر به تنهایی ممکن نیست.
ال نینو پدیده ای است که در اقیانوس آرام شکل می گیرد که به علت گردش امواج میانی روی تمام زمین از جمله ایران تاثیر می گذارد، البته این تاثیر غیر مستقیم است.
آزادی با بیان اینکه ال نینو معمولا بر روی بخش حاره ای تاثیر گذار است، گفت: روی هوای ایران نیز تاثیر دارد اما نه به آن اندازه که به تنهایی قادر به افزایش بارندگی و بروز سیل شود بلکه باید با عوامل دیگری همراه باشد.
عضو هیات علمی پژوهشکده هواشناسی و علوم جو ادامه داد: در ۳۰ سال گذشته ال نینو همواره بوده است اما هیچگاه نشنیدیم که موجب بروز پدیده های حدی ( غیر طبیعی ) شده باشد اما بررسی ها نشان می دهد امسال رژیم بارش در اقیانوس هند کاهش یافته و همین مساله موجب تقویت ال نینو و بروز بارش های اخیر در کشور شده است.
وی گفت: از این رو پیش بینی شده که میزان بارش در پاییز افزایش یابد و بر این اساس احتمال بروز رخدادهای حدی مانند سیل نیز وجود دارد.
آزادی افزود: زمانی که رژیم بارشی اقیانوس هند تضعیف می شود موجب نفوذ سیستم های باران زای غربی به سمت عرصه های پایین تر می شود که این مساله بارش زود هنگام را به همراه دارد اما در کشور ما یک سپر جوی شامل جریان های هواشناسی وجود دارد که مانع نفوذ این جریان به کشور می شود که امسال به علت قوی شدن ال نینو این سپر ضعیف شد که این مساله افزایش بارش را به همراه داشت.
وی گفت: علاوه بر دو علت تضعیف رژیم بارش در اقیانوس هند و تقویت ال نینو، امسال در شمال اقیانوس هند سیستم پرفشار و قوی داشتیم که موجب افزایش دما، بالا رفتن تبخیر و رطوبت شد و جهت جریان آن به گونه ای بود که باعث تزریق رطوبت به شمال افریقا و عربستان شد، بعد از آن جریان های غربی این رطوبت را به سمت کشور ما هدایت کرد که بارندگی های فراوان به همراه داشت.

*** بارش های ایلام بی سابقه در ۱۰۰سال اخیر
یوسف شیخ الملوکی مدیرکل هواشناسی استان ایلام بعد از بازندگی ها ایلام گفت: بارندگی های اخیر ایلام در ۱۰۰ سال گذشته از نظر حجم بارندگی و بازه زمانی بی سابقه بوده است. متوسط بارش سالانه استان بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر است اما فقط در دو روز ۲۸۰ میلیمتر بارندگی در شهر ایلام گزارش شده است.
به علت بارش شدید باران فعالیت تمام مراکز آموزشی، دستگاه های اجرایی و دولتی و بانک های ایلام در روز پنجشنبه تعطیل و پروازهای فرودگاه ایلام لغو و موجب اخلال در زندگی عادی و روزانه مردم شده است.



مطالب مرتبط

نویسنده : مرتضی براتی Romania
تاریخ : جمعه, آبان ۱۵ام, ۱۳۹۴
ساعت : ۰۷:۲۵

سلام استاد ارجمند
بسیار جامع وکامل بود

نویسنده : مهدي Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : دوشنبه, دی ۲۱ام, ۱۳۹۴
ساعت : ۰۷:۳۲

سلام
ببخشید برای من یک سوال پیش آمده: تقویت موسمی هند به معنی بارش شدید تر در منطقه هند هست این یعنی صعود هوای بیشتر و آزاد شدن گرمای نهان تبخیر بیشتر و در نتیجه فعالتر شدن جت استریم روی منطقه که خود آغاز سیکلوژنز را به دنبال دارد و نتیجه اش افزایش و نه کاهش بارش است. درباره نقش طوفانها و گرمای نهان تبخیر لایه های میانی جو در دریای عرب بر بارش خاورمیانه فکر می کنم مقاله ای از Alpert هم دیده ام.








avatar

نویسنده: مهران فاطمی

مهران فاطمی دانشجوی دکترای آب و هواشناسی گرایش مخاطرات آب و هوایی دانشگاه یزد