امروز:جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳
زمان انتشار : پنجشنبه, مهر 9ام, 1394 | پرینت مطلب |مهران فاطمی| بازديد: 370 بار

تفتان، بام شرق ایران به تب و تاب افتاد

به گزارش ایرنا فعالیت تفتان به عنوان یک آتشفشان دارای ویژگی های منحصر به فرد بر همگان محرز است و اینکه از دل زمین مواد مذاب خود را نشت بدهد، شگفتی کارشناسان را به دنبال داشته است.
دماوند، بزمان، تفتان، سبلان و سهند از جمله آتشفشانهای نیمه خاموش و مهم کشور هستند.
بنا بر نظریات کارشناسان زمین شناسی، آتشفشان دماوند به دلیل نزدیکی به تهران، تفتان و بزمان به دلیل قرار گرفتن در قسمتهای جنوب شرق و جنوب غرب شهرستان پرجمعیت زاهدان و سبلان و سهند به دلیل نزدیکی آنها به مشکین شهر و تبریز حائز اهمیت هستند.

از میان این پنج کوه آتشفشانی به جز سهند که در سالهای اخیر نشانه ای از فعالیت در آن دیده نشده است، سایر آتشفشانها به دلیل خروج دائمی گاز و بخار از دهانه و وجود چشمه های آب گرم «احتمال» فعالیت مجدد آنها وجود دارد.
سازمان زمین شناسی گامهای اولیه برای پیمایش این چهار آتشفشان نیمه فعال برداشته است.
این اقدامات شامل تهیه نقشه های زمین شناسی کوه های آتشفشانی و پایش دائمی پدیده های اطراف این آتشفشانها شامل اندازه گیری دما و ترکیب چشمه های آب گرم دامنه آنها می شود.
زمانی که آتشفشانی شروع به فعالیت می کند، ماگما از سمت پایین به سمت بخش مرکزی حرکت می کند که در این صورت دامنه آن متورم می شود.
این پدیده با چشم قابل دیدن نیست و با استفاده از دستگاهها ویژه قابل اندازه گیری است که در طرح پایش سازمان، نصب این دستگاه ها برای بررسی تغییرات ارتفاع دامنه در دستور کار قرار گرفته است.
مواد مذاب مشتعل در حاشیه کوه تفتان و در نوار مرزی شهرستان میرجاوه عصر دیروز از دل زمین به بیرون نشت کرد.
این مواد مذاب به صورت سیاه رنگ و با حجم کم است که پس از سرد شدن به صورت سنگ شکل می گیرد.
رییس گروه زمین شناسی و زیست محیطی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در گفت وگویی اظهار داشت: نمی توان به طور قطع اظهار نظر کرد اما احتمال دارد این مواد مذاب با فعالیت جدید پوسته آتش فشان تفتان به بیرون نشت کرده باشد.
سیاره افزود: باید یک گروه کارشناس منطقه را مورد بازرسی میدانی قرار دهد تا بتوان اظهار نظر دقیق کرد.
ارتفاع قله تفتان از سطح دریا ۴۰۵۰ متر عنوان شده است و بلندی آن نسبت به زمین های اطراف ۲۴۵۰ متر است و مساحتی که مواد آتشفشانی از ابتدای فعالیت آن تاکنون فرا گرفته حدود ۱۳۰۰ کیلومترمربع می شود.
آخرین فوران این آتشفشان در سالهای ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۰ بوده است.
تفتان، آتشفشانی جوان متعلق به پلیوسن– کواترنر است که بر روی فلیش های کرتاسه فوقانی و ائوسن بنا شده است.
نخستین فوران تفتان در ۲۰ کیلومتری شمال غرب قله فعلی ظاهر شده است که ترکیب داسیتی تا ریوداسیتی داشته و شامل گدازه و مواد پیروکلاستیک است.
در دره منتهی به پناهگاه و معبر صعود به قله، آثار این گدازه ها و مواد پیرو کلاستیک بخوبی نمایان است.
فعالیت بعدی شامل گدازه های داسیتی و به دنبال آن گدازه های آندزیتی است که از دهانه لیچ وار در ۱۰ کیلومتری شمال غربی قله فعلی و دو کیلومتری جنوب قله امروزی در اواخر پلیوسن حدود ۲٫۵ میلیون سال قبل به سطح رسیده است.
پس از آن یک دوره آرامش حاکم شده که منجر به تشکیل طبقات آگلومرا شده است؛ طبقات ضخیمی از این لاهار ها با بیش از ۵۰ متر ضخامت در دره منتهی به قله دیده می شوند.
پس از آن انفجاری بزرگ در دو کیلومتری قله فعلی باعث ایجاد چاله فرسایشی شده که خاکستر این انفجار به ضخامت های متفاوت از چند متر تا چند ده متر همه گدازه های قبل را پوشانده است.
فوران روانه های آندزیتی و بازالتی نسبتاً بازیک از قله مرتفع فعلی تفتان به طرف شمال تا روستای تمین به طول ۱۲ کیلومتر و به سمت شرق تا دو کیلومتر جریان یافته است. این روانه های آندزیتی و بازالتی واجد حفراتی هستند که توسط کلسیت و زئولیت پر شده است.
امروزه بخارات گازهای گوگردی، آب، گاز کربنیک و اسید سولفوریک از قله امروزی تفتان نشانه نیمه فعال بودن آن است.
آتش فشان تفتان تنها آتش فشان نیمه فعال کشور در نزدیکی شهرستان خاش در ۱۴۰ کیلومتری جنوب زاهدان قرار دارد.
خاش در ۱۸۵ کیلومتری جنوب زاهدان مرکز سیستان و بلوچستان واقع شده است.
۷۳۱۰**۶۰۸۱**۱۵۰۴


برچسب‌ها:

مطالب مرتبط








avatar

نویسنده: مهران فاطمی

مهران فاطمی دانشجوی دکترای آب و هواشناسی گرایش مخاطرات آب و هوایی دانشگاه یزد