امروز:پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳
زمان انتشار : جمعه, شهریور 28ام, 1393 | پرینت مطلب |ابراهیم مسگری| بازديد: 403 بار

آیا دشت گندم بریان، گرمترین نقطه جهان به ثبت جهانی رسید؟+تصاویر

سلام و عرض ادب خدمت شما بزرگواران؛ بنده مدتهاست منتظر خبری از سوی سازمان های مربوطه کشوری هستم که خبر از به ثبت رسیدن گرمترین نقطه جهان را در ایران بدهند! دوستان اگر اطلاعاتی در این زمینه دارند به صورت دیدگاه درج بفرمایند.

به دلیل اهمیت این موضوع بنده خبری را از باشگاه خبرنگاران جوان (تاریخ انتشار: ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ – ۰۹:۰۳ و کد خبر:۴۳۴۷۵۱۸) دوباره در سایت درج خواهم کرد تا دوستان خبر خوش به ثبت رسیده شدن آن را به بنده بدهند.

شاید اگر روزی این سوال برایمان پیش بیاید که گرمترین نقطه زمین کجاست ناخودآگاه ذهنمان به سمت ‌آفریقا یا صحرای نوادا و یا نقاطی در دوردست ها خواهد رفت در این میان حتی اگر بگویند منطقه ای در شمال آلاسکا گرمترین نقطه زمین شناخته شده بدون کوچکترین زحمتی به ذهنمان، آن را پذیرفته و باور می‌کنیم اما اگر اثبات شود، گرمترین نقطه زمین در ایران و در ۸۳ کیلومتری مرکز استان کرمان قرار دارد، برای باور آن کمی تردید خواهیم کرد تردیدی که تاکنون باعث شده تا “دشت گندم بریان” به عنوان گرمترین نقطه دنیا از ثبت در فهرست جهانی جامانده و همچنان بلاتکلیف باشد.
براساس این گزارش، تاکنون مناطق در صحرای نوادا، کالیفرنیا، لیبی و الجزایر به عنوان گرمترین نقطه جهان بادهای حداکثر ۵۸ درجه سانتی گراد، در کتابها و مقالات علمی و سفرنامه های گردشگران ثبت شده اما منطقه گندم بریان با دمای ۷۱ درجه سانتی گراد، تنها برای برخی گردشگران و مسئولان محلی شناخته شده است.
گندم بریان در محدوده بیابانی در حاشیه کویر لوت کرمان و در مساحتی معادل ۴۸۰ کیلومتر مربع، در شرق رودخانه شور قرار گرفته و با مرکز شهر تنها ۸۳ کیلومتر فاصله دارد طبق آخرین خبرها، ناسا، با بررسی یافته های ماهواره ای خود نام گندم بریان را در صدر لیست گرمترین نقاط جهان قرار داده است.
همچنین مشاهدات محلی در این منطقه نشان می دهد که بدلیل شدت هوا حتی باکتریها نیز نمی‌توانند در آنجا رشد کنند و این نقطه از زمین، کاملا خالی از حیات است.
به خصوص در تابستان که دمای آن به ۷۱ درجه سانتی گراد می رسد حضور روزانه در این نقطه زمین غیر ممکن است و تنها در زمستان و اوایل بهار می‌توان از این دشت سوخته بازدید کرد.
مردم و مسئولان محلی می گویند که در برخی روزهای سال حتی دمای بالای ۹۰ درجه را نیز در این دشت ثبت کرده اند دانیال ابراهیمی، مستند سازی که برای تهیه فیلم به این منطقه سفر کرده می گوید کسی به درستی نمی داند در روزهای گرم سال دمای واقعی گند بریان چقدر است چون نزدیک شدن به منطقه در فصل گرما دور از خطر نیست.
وی اضافه می کند؛ برای تصویر برداری در تابستان سال گذشته به این منطقه رفتیم اما قبل از رسیدن به محل از شدت گرما بیشتر اعضای گروه دچار مشکل شدند که از ادامه کار منصرف شدیم.
“شهداد” نزدیک ترین شهر به دشت گندم بریان است و اهالی آن معتقدند وجه تسمیه نام گندم بریان این بوده که چون در مجاورت جاده ابریشم قرار داشته در طول سال کاروانهای زیادی از آنجا عبور می کرده اند و در فصل گرم سال به چشم خود دیده بودند که گندمهایشان در اثر شدت گرما برشته می شود و بر همین اساس نام گندم بریان را بر آ‌ن نهادند.
اما بد نیست بدانید که درست در ۵۰ کیلومتری دشت گندم بریان و در میان دو منطقه بسیار گرم بم و جیرفت ییلاق “ده بکردی” قرار دارد که معروف ترین ییلاق مهم استان و شاید جنوب شرقی ایران است که در دامنه کوههای بارز وشیر واقع شده است.
ییلاق ده بکردی در دره ای سرسبز و خنک واقع شده که مملو از درختان گردو، بادام، صنوبر و..  است.
گفتنی است که سالیانه هزاران گردشگر ازسراسر دنیا برای بازدید از گرمترین نقطه جهان به کشور لیبی، آمریکا، مصر و الجزایر سفر می کنند اما  گندم بریان و طبیعت شگفت انگیز کرمان برای خیلی از آنها هنوز ناشناخته است./ی۲
گزارش از علیرضا شوکتی.

 اگرچه کلیه این مباحث توسط دکتر کردوانی رد شد. و ایشان چاله مرکزی لوت را گرم ترین نقطه جهان می دانند.

“پدر کویرشناسی ایران با تکذیب ادعای مطرح شده از سوی وی مبنی بر اینکه کویر گندم بریان در بیایان لوت گرمترین نقطه دنیا، پست ترین منطقه ایران و فاقد حیات است گفت: پست ترین منطقه ایران و گرمترین نقطه زمین که فاقد حیات است چاله مرکزی لوت در ۷۵ کیلومتری شرق شهداد است.
پروفسور پرویز کردوانی با تاکید بر اینکه در طول دهها سال فعالیت شبانه روزی اش در حوزه کویر و بیابان چنین اظهار نظری نکرده می گوید: همان طور که دهها سال قبل ادعا کرده ام پست ترین نقطه در بیابان لوت چاله مرکزی لوت به ارتفاع ۵۶ متر از سطح دریا و در فاصله ۷۵ کیلومتری خط مستقیم هوایی از شهداد به سمت شرق است.”


مطالب مرتبط








avatar

نویسنده: ابراهیم مسگری

دانشجوی دکتری مخاطرات آب و هوایی دانشگاه سیستان و بلوچستان