امروز:شنبه, ۱ اردیبهشت , ۱۴۰۳
زمان انتشار : سه شنبه, آذر 4ام, 1393 | پرینت مطلب |محمدسعید نجفی| بازديد: 5,318 بار

مقدمه ای در ارتباط با سری جدید سناریوهای انتشار با عنوان RCPs

مقدمه ای در ارتباط با سری جدید سناریوهای انتشار با عنوان RCPs

سناریوهایی RCPs در سال ۲۰۱۰ توسط یک کمیته علمی و زیر نظر هیئت بین دول تغییرات اقلیمی با هدف مهیا نمودن مجموعه ای از اطلاعاتی که از نتایج آن بتوان عوامل اصلی تغییرات اقلیمی را ردیابی نمود و نتایج آن را بتوان برای مدل های اقلیمی اعمال کرد. مدل های اقلیمی از نتایج این سناریوها برای نشان دادن غلظت و انتشار گازهای گلخانه ای و میزان آلودگی ها و تغییرات کاربری اراضی استفاده می کنند. سناریوی خانواده RCP شامل ۴ سناریوی مختلف است که این سناریوهای عبارتند از: ۸٫۵، ۶، ۴٫۵ و ۲٫۶ که بر اساس مشخصات متفاوت سطح تکنولوژی، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، خط مشی ها در آینده است که در هر شرایط می تواند منجر به سطح انتشار متفاوت گازهای گلخانه ای و تغییرات اقلیمی گردد. در هر نسخه از این سناریو، اثر انتشار گازهای گلخانه ای بر اساس نقش آن بر سطح واداشت های تابشی به ۴ دسته ۸٫۵، ۶، ۴٫۵ و ۲٫۶ W/m۲ تا پایان قرن ۲۱، طبقه بندی شده اند. همچنین نتایج این سناریوها از سال ۱۸۵۰ تا پایان قرن ۲۱ را پوشش می دهد و همچنین تا سال ۲۳۰۰ فرموله شده است.

متغیرهای این سناریو عبارتند از:

  • میزان انتشار گازهای: CO۲، CH۴، N۲O، HFCs، PFCs، CFCs، SF۶.
  • میزان انتشار گازهای شیمیایی فعال و آئروسل ها، کربن سیاه (دوده)، SO۲، کربن ارگانیک، CO، NOx، VOCs، NH۳.
  • میزان غلظت گازهای گلخانه ای (CO۲، CH۴، N۲O، HFCs، PFCs، CFCs، SF۶.
  • میزان غلظت آئروسل ها و گازهای شیمیایی فعال (O۳، آئروسل).
  • داده های کاربرای اراضی و پوشش سطحی زمین.

این سناریوها بر اساس نتایج حاصل از برخی فراسنج های اجتماعی- اقتصادی، تکنولوژیکی و همچنین میزان غلظت برخی گازها برای دهه های آینده طراحی شده اند. در سناریوی RCP8.5، میزان غلظت CO۲ تا سال ۲۱۰۰، PPM1370تخمین زده شده است و اثر گازهای گلخانه ای بر واداشت های تابشی را تا ۵/۸ وات بر متر مربع تخمین زده است. در سناریوی RCP6، میزان غلظت CO۲ تا سال ۲۱۰۰، PPM850 تخمین زده شده است و اثر گازهای گلخانه ای بر واداشت های تابشی، تا ۶ وات بر متر مربع تخمین زده است. در سناریوی RCP4.5، میزان غلظت CO۲ تا سال ۲۱۰۰، PPM650 تخمین زده شده است و اثر گازهای گلخانه ای بر واداشت های تابشی را ۵/۴ وات بر متر مربع تخمین زده است. در سناریوی RCP2.6، میزان غلظت CO۲ را تا سال ۲۱۰۰، PPM490 تخمین زده است و اثر گازهای گلخانه ای بر واداشت های تابشی تا ۶/۲ وات بر متر مربع تخمین زده است.

میزان جمعیت در سال ۲۱۰۰ در سناریوی RCP8.5 حدود ۱۲ میلیارد نفر خواهد بود که این میزان، جمعیتی بین بین سناریوی A1 و A2 در سری SRES است. بر اساس سناریوی RCP8.5 میزان تولید ناخالص داخلی در کشورهای توسعه یافته به دلیل افزایش جمعیت و سطح پایین توسعه تکنولوژی پایین است. در مقابل سناریوی RCP2.6 میزان جمعیت را تا سال ۲۱۰۰ حدود ۷ میلیارد نفر پیش بینی کرده است. در این سناریو رشد تکنولوژی ها جدید نسبت به دیگر سناریو ها بیشتر و به دلیل نرخ رشد جمعیت پایین و استفاده از انرژی های نو، میزان تولید و انتشار گازهای گلخانه ای پایین تر از دیگر سناریو ها است. در سناریوی RCP4.5 میزان رشد جمعیت کمتر از سناریوی RCP2.6 تخمین زده شده است اما در دیگر پارامترهای مؤثر در تغییرات اقلیمی (مانند نرخ استفاده از انرژی های نو ، رشد تکنولوژی و …)، نسبت به سناریوی RCP2.6 ضعیف تر در نظر گرفته شده است، در نتیجه سهم انتشار گازهای گلخانه ا تحت این سناریو در واداشت های تابشی بیش از سناریوی RCP2.6 است. در سناریوی RCP6 میزان جمعیت جهانی حدود ۹ میلیارد نفر تخمین زده شده است که اندکی کمتر از میزان در نظر گرفته شده در سناریوی A2 از سری سناریوهای SRES است.

در سناریوی RCP2.6، به دلیل رشد پایین جمعیت و رشد تکنولوژی های جدید، به طور کلی میزان استفاده از انرژی و سوخت های فسیلی کمتر از سایر سناریوها در نظر گرفته شده است. در این سناریو میزان استفاده از ذغال سنگ بیش از سناریوهای RCP4.5 و RCP6 است ولی در مقابل میزان استفاده از انرژی های نو در این سناریو بیش و میزان استفاده از انرژی نفت کمتر از دو دیگر سناریو در نظر گرفته شده است. با توجه به میزان جمعیت در نظر گرفته شده در سناریوی RCP8.5 و نیاز جمعیت ساکن در کره زمین به تأمین انرژی، استفاده از انواع انرژی (به جز انرژی زیستی) در این سناریو بیش از دیگر سناریوها در نظر گرفته شده است. همچنین در شکل … میزان انتشار مهمترین گازهای گلخانه ای مؤثر بر وقوع تغییر اقلیم نشان داده شده است که این نمودارها نشان می دهند که بیشترین میزان انتشار این گازها در سناریوی RCP8.5 است. مشخصات کامل سناریوهای این خانواده در منابع زیر موجود می باشد:

Vuuren D.V, Edmonds J, Kainuma M., Riahi K. and et al., (2011)The representative concentration pathways: an overview, Climate Change, 109: 5-31.

Riahi K., Rao Sh., Krey V., Cho Ch., and et al., 2011, RCP 8.5—A scenario of comparatively high greenhouse gas emissions, 109: 33-57.

Vuuren D.V, Edmonds J, Kainuma M., Riahi K., Weyant J., (2011), A special issue on the RCPs, Climate Change, 109: 1-4.


نویسنده : znajafi Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : سه شنبه, آذر ۴ام, ۱۳۹۳
ساعت : ۲۱:۰۱

با سلام و احترام
ببخشید اگر ما داده های طولانی مدت از ارتفاع و آب معادل برف داشته باشیم آیا می توان روند تغییرات آن را ماند بارش و دما بررسی کرد تا ارتباط آن را با تغییر اقلیم بیان کرد؟ اگر این امکان وجود دارد کدام یک از مدلهای گردش عمومی و ریز مقیاس نمایی برای این منظور بهتر جواب می دهد؟
با سپاس

نویسنده : محمدسعید نجفی Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : چهارشنبه, آذر ۵ام, ۱۳۹۳
ساعت : ۰۱:۵۵

با سلام و احترام
این امکان وجود دارد که به بررسی سری های زمانی این متغیرها بپردازید و روند آن را مورد مطالعه قرار دهید و آن را در ارتباط با سایر متغیرهای مؤثر بر تغییر اقلیم مانند دما مورد بررسی قرار دهید. اما در مدل های آماری، امکان شبیه سازی این متغیرها برای دهه های آینده وجود ندارد، زیرا عموماً متغیرهای دما، بارش، تابش، سرعت باد ریزمقیاس گردانی می شوند. اما مدل SDSM چون قابلیت برقراری ارتباط بین داده های شما و متغیرهای مختلف اقلیمی رو داره، شاید بتونه کمکتون کنه. ولی احتمالاً دقت خروجی ها پایین باشه. اگر با این مدل آشنا هستید می تونید، امتحان کنید و خروجی ها رو با داده های واقعی ارزیابی کنید، اگر خوب جواب داد، می تونید برای هدفتون ازش استفاده کنید. باید اد آوری کنم که دوره آماری مورد نیاز در این مدل ۱۹۶۱ تا ۲۰۰۰ هست.

نویسنده : znajafi Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : چهارشنبه, آذر ۵ام, ۱۳۹۳
ساعت : ۲۱:۴۶

با سلام وسپاس از راهنمایی تان
بنده آمار ارتفاع و آب معادل برف را برای سالهای۱۹۸۷ تا سال ۲۰۱۳ در اختیار بنده قرار دارد و هدف این است که سطح پوشش برف را از سالهای ۱۹۷۲ تا کنون از تصایر ماهواره ای استخراج شود آیا نتایج حاصل از پیش بینی بر اساس آمار موجود دقت لازم را نخواهد داشت؟در ضمن استفاده از داده های کدامیک از مدلهای گردش عمومی جو را توصیه میکنید که در این مطالعه استفاده شود؟
با تشکر

نویسنده : محمدسعید نجفی Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : شنبه, آذر ۸ام, ۱۳۹۳
ساعت : ۱۰:۴۱

با سلام
شما که می تونید سطح پوشش برف را از طریق تصاویر ماهواره ای استخراج کنید دیگر نیازی به داده های GCM ندارید. از طریق همون تصاویر به هدفتون می تونید برسید. اما اگر هدف شما استخراج این متغیر برای دهه های آتی هست، باید از دادهای GCM استفاده کنید. این که کدام مدل مناسب تر است به عهده خود شما است که مدل های مختلف رو برای هدفتون ارزیابی کنید و در نهایت مناسب ترین مدل را استخراج کنید.
موفق باشید

نویسنده : znajafi Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : شنبه, آذر ۸ام, ۱۳۹۳
ساعت : ۱۶:۲۷

با سپاس از راهنمایی ارزشمندتان….

نویسنده : ALIZADEH Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : چهارشنبه, مرداد ۲۸ام, ۱۳۹۴
ساعت : ۰۴:۰۷

مشخصات کامل سناریوهای RCP را نیاز دارم

نویسنده : MATIN Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : یکشنبه, تیر ۲۰ام, ۱۳۹۵
ساعت : ۰۷:۱۲

سلام . من هم به مشخصات کامل سناریوهای RCP برای توضیح در پایان نامه احتیاج دارم چون خیلی کم مقاله در این زمینه کار شده. ممنون میشم اگر کمک کنید.
سپاس

نویسنده : سید اسعد حسینی Iran (ISLAMIC Republic Of)
تاریخ : جمعه, آبان ۲۸ام, ۱۳۹۵
ساعت : ۱۱:۲۳

با سلام
می توانید به منبع زیر مراجعه بفرمایید.
http://climatology.ir/?p=14453
موفق باشید








avatar

نویسنده: محمدسعید نجفی